Aproape totul despre Vulcani

Informatii
EnciclopedieUltimele InformatiiCele mai vizionate InformatiiCele mai comentate InformatiiInformatii MedicaleAdauga InformatieComentarii Informatii
Publicitate
Aproape totul despre Vulcani

Un vulcan este o deschizatura pe suprafata Pamantului prin care magma, gazele asociate si cenusa erupe. Acest cuvant se refera deasemenea si la forma sau structura, care este de obicei conica, produsa prin acumularea materialului erupt. Vulcanii erup in special aproape de limitele unei placi tectonice si se afla in special pe langa bazinul Pacific, numit Cercul de Foc al Pacificului (Pacific Ring of Fire). Aceasta puternica forta a naturii a inspirat teama omenirii de foarte mult timp. Romanii au atribuit eruptile vulacnice lui Vulcan, zeul focului si al mestesugurilor. In anul 79 (dupa Christos) eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele romane Pompeii si Herculaneum. Polynesienii credeau ca vulcanii erau controlati de zeita focului Pele. Una dintre cele mai spectaculoase eruptii inregistrate in istorie a fost in anul 1883 cu explozia insulei Krakatoa, care se afla in stramtoarea Sunda, langa insula Java. Un exemplu mai recent (1980) este eruptia vulcanului St. Helen din Washington State.

Formarea si eruptia vulcanilor.
Eruptia vulcanilor poate sa fie violenta, chiar catastrofica, sau relativ blanda. Cele mai explozive eruptii sunt de fapt rafale de abur care formeza imagini spectaculoase. Eruptiile mai linistite au loc cand pietrele topite sunt impinse prin crapaturi mari ale crustei Pamantului si acopera peisajul inconjurator. Aceste scurgeri de lava daca se repeta pot umple vaile din apropiere si ingroapa dealurile joase, creand siruri groase de lava, care devin podisuri.Originea pietrei topite, numita de geologisti magma, nu este stiuta prea bine. Aproape 80 % din toate magmele este compusa din bazalt.
Vulcanul Etna.

Cel mai inalt vulcan din Europa este Etna. Se afla pe coasta de est a insulei Sicilia. Numele provine de la cuvantul grecesc "Aitne", care inseamna "a arde". Cea mai mare inaltime este de aproape 3.350 metri, depinzand de efectele ultimei eruptii. Mai mult de 135 de eruptii au fost inregistrate de cand scriitorii antici mentionau eruptia din anul 800 I.Hr. In anul 1169 D. Cr. 15.000 de oameni si-au pierdut viata in orasul Catania, care se afla la baza vulcanului. In anul 1669, 20.000 de oameni au fost omorati. Baza vulcanului este foarte populata. Pamantul foarte fertil, format de lava veche a atras fermierii. Vulcanul este alcatuit din 3 zone: prima, care este populata si cultivata, si care se afla la altitudinea de 900 de metri. Aici se afla cultivate legume, maslini, vii si pomi fructiferi. Urmatoarea regiune impadurita este alcatuita dintr-o padure de castani, stejari, pini si fagi. La altitudinea de 1.980 metri se afla o jalnica risipa de lava neagra si cenusa, care este acoperita de zapada in timpul iernii. Etna a fost activ timp de 2.5 milioane de ani. A avut cel putin doua centre principale active.
Vulcanii

In timpul eruptiei vulcanul arunca in aer lava incandescenta si ne incanta cu un joc de artificii spectaculos. El poate revarsa torente de lava topita pe versantul muntelui, sau poate acoperi soarele cu nori de pulbere.

SURSA 02

Ce este un vulcan?
Vulcanul este de fapt o gaura in scorta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii. In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza muntii vulcanici. Deseori ei sunt inalti, conici cu crater pe varful conului vulcanic. Multi dintre ei se ridica pe fundul oceanului. Grecii au creat multe legende despre vulcani. Unele spun ca a fost atelierul lui Hefaistos, zeul focului, si al Cyclopilor. Altele spun ca sub vulcan se afla asezat marele Typhon, cutremurand Pamantul cand se misca. Poetul antic Hesiod a vorbit despre eruptile vulcanului. Saptezeci si unu de eruptii au fost inregistrate din 1500 I. Cr. pana la 1669 D.Hr. In anul 1669 eruptia a durat din 11 martie pana la 15 iulie. Lava scursa a distrus mai multe sate si a acoperit patrea de vest a Cataniei. Muncitorii au incearcat sa inlature scurgerile de lava sapand niste diguri mai sus de sat. Aceasta este recunoscuta ca fiind prima incercare din istorie de a schimba scurgerile de lava.
In anul 1983 o eruptie a durat aproape patru luni. Autoritatile au folosit dinamita pentru a schimba directia lavei.

Totul despre vulcani
I. INTRODUCERE
Vulcan, munte sau deal format din acumularea materialelor ce au erupt prin una sau mai multe deschizaturi (numite ventre vulcanice) facute in suprafata pamantului.Termenul vulcan poate desemna, ventrele propriu-zise. Vulcanele situate deasupra nivelului marii sunt cele mai cunoscute, dar majoritatea vulcanilor lumii sunt situati sub mare, formati de-a lungul sistemelor de creste ce se intersecteaza in adancul oceanului planetar . Conform The Smithsonian Institution, 1511 vulcani situati deasupra nivelului marii au fost activi in ultimii 10.000 ani,539 dintre ei au erupt cel putin odata de-a lungul istoriei scrise.In medie, intre 50-60 de vulcani situati deasupra nivelului marii ,sunt activi in fiecare an; jumatate din acestea sunt defapt continuarile eruptiilor din anii precedenti, iar celelalte sunt noi .Eruptiile vulcanice din regiunile populate reprezinta o adevarata amenintare la adresa oamenilor, a proprietatilor si a agriculturii. Pericolul provine , in cele mai multe cazuri , din jeturi fierbinti ce se misca cu o viteza foarte mare, care contin materiale explozive, cenusa ,si cele mai distructive, raurile de lava. Pe langa eruptiile explozive chiar si vulcanele din regiuni nepopulate , pot arunca cenusa adanc in atmosfera, creand nori de cenusa, care reprezinta o amenintare serioasa la adresa avioanelor.
II. FORMATIUNILE VULCANICE

Toate formatiunile vulcanice sunt formate prin acumularea de magma (roca ce se formeaza sub suprafata pamantului). Magma poate erupe prin unul sau mai multe ventre vulcanice, care pot fi o singura deschizatura, mai multe deschizaturi, sau o crapatura lunga, numita vent de fisura. Se formeaza in adancul pamantului, in general, in mantaua superioara. Pentru a se forma magma , este nevoie de temperaturi si presiuni foarte ridicate. Mantaua solida trebuie topita la conditii intalnite de obicei la adancimi de 80 pana la 100 km sub suprafata pamantului.
Odata ce mici picaturi de magma se formeaza, ele incep sa se ridice deoarece magma are o densitate mai mica decat rocile ce o inconjoara. Aceste picaturi se aduna, formand adevarate rauri de magma.Acestea se aduna in regiuni subterane numite rezervoare de magma.
Dupa fiecare eruptie, este adaugat un nou strat vulcanului, acesta crescand in marime.
III. MATERII VULCANICE
Trei tipuri de materiale erup dintr-un vulcan activ: lava, fragmente de roca si gaze.Tipul si cantitatea de material care erupe dintr-un vulcan activ depinde de compozitia magmei din interiorul vulcanului.
LAVA - reprezinta magma care se rupe, si erupe dintr-un vulcan. Daca magma este foarte lichida, atunci va curge de-a lungul vulcanului , catre bazele sale.

FRAGMENTELE DE ROCA - Aceste fragmente de roca sunt expulzate in aer. Ele includ si cenusa care sunt fragmente cu diametrul mai mic de 2 mm.Cenusa cea mai fina este numita cenusa vulcanica, si este formata din particule ce au un diametrul mai mic de 0,06 mm.

GAZELE - Gazele, in prima etapa sunt eliberate de vulcani sub forma unui jet. Eliberarea instantanee de gaz vulcanic aflat sub presiune este forta ce duce la eruptii.Gazele provin din magma propriu-zisa, sau din contactul dintre magma incinsa si apa.Majoritatea gazelor vulcanice cuprind vapori de apa, cu dioxid de carbon si dioxid de sulf.
IV. ERUPTIILE
Vulcanii erup diferit, in functie de compozitia magmei ce se afla sub suprafata, cantitatea de gaz din magma, si tipul de ventru vulcanic din care erupe.In general, cu cat lava este mai vascoasa, cu atat ruptia va fi mai explosiva.Eruptiile explozive pot expulza o mare cantitate de material in aer.Eruptiile nonexplozive produc rauri de lava, si expulzeaza foarte putin material in aer.

ERUPTIILE EXPLOZIVE - Eruptiile explozive pot expuza atat lava lichida sau semisolida cat si fragmente solide de roca vulcanica sau nonvulcanica care au fost carate de-a lungul magmei ce se ridica inainte de eruptie.Eruptiile foarte explozive sunt numite eruptii Plinian, dupa naturalistul roman Pliny cel Intelept.Acesre erupptii pot dura de la cateva ore pana la cateva zile.

ERUPTIILE NONEXPLOZIVE - Eruptiile nonexplozive ,sunt tipice pentru vulcanii din Hawaii,si produc rauri de lava.Lava iese afara prin rifturile din suprafata vulcanului sau prin ventre.ele sunt caracterizate prin faptul ca lava produsa este de tip bazaltic, iar vulcanii ce sunt formati prin aceste eruptii sunt numiti vulcani scut.
V. PERICOLELE VULCANILOR
Eruptiile pun direct, si indirect pericole asupra oamenilor, si a proprietatilor, atat in aer cat si pe pamant.Asemenea pericole sunt : raurile de lava, cenusa. Unele rauri de lava, mai contin cenusa incinsa, fragmente de roca si gaze. Acestea sunt mortale datorita temperaturiilor inalte, peste 850° C si vitezei ridicate, de peste 250 km/h.De asemenea , acumularile masive de cenusa vulcanica , mai ales daca sunt udate de ploaie, duc la ruinarea recoltelor de cereale.Pericole indirecte sunt deobicei efecte nonvulcanice, care acompaniaza eruptiile. Astfel sunt, cutremurele , tsunami, ploile cauzate de cenusa, bolile si infometarea ce apar dupa eruptiile vulcanice. Tsunami sunt uriase valuri seismice, de-a lungul oceanelor, generate de miscarea instantanee a rocilor ce alcatuiesc platforma marina. Aceasta miscare instantanee este cauzata de cutremure uriase, sau de prabusirea unei insule vulcanice , in timpul eruptiei unui vulcan. De asemenea , depozitele de materiale vulcanice pot duce la defertilizarea pamanturilor, la moartea animalelor, si, in ultimul , la foamete. Intre secolele 17-19, tsunami si foametea ce preced eruptiile vulcanice au cauzat majoritatea deceselor legate de eruptii.Incepand cu anii 80, un alt pericol , indirect legat de eruptii a inceput sa atraga atentia : Avioanelor ce survolau zonele, le-a intrat cenusa in motoare.
VI. PREZICEREA ERUPTIILOR
Cea mai mare problema a vulcanologiei este prezicerea urmatoarei eruptii a unui vulcan activ sau adormit. Oamenii de stiinta considera un vulcan activ daca a erupt cel putin odata. Vulcanii adormiti sunt considerati un potential pericol de a erupe pe viitor .Oamenii de stiinta prezic eruptiile masurand evenimentele ce duc la o posibila activitatee, ca , de exemplu cutremure, miscari a pamantului, si eliberarea de gaze. Rata de succes este mai mare la prezicerea eruptiilor nonexplozive la vulcanii bine monotorizati .De exemplu, aproape toate fluviile de lava rezultate din eruptii in muntii Saint Helens incepand din Mai 1980 au fost prezise cu zile, chiar saptamani inainte.Cel mai mare obstacol in imbunatatirea prezicerii eruptiilor este ca doar o fractiune din peste 500 de vulcani activi in lume sunt monotorizati adecvat, cu instrumente moderne, si de catre vulcanologisti bine instruiti.
VII. RESURSE VULCANICE
Desii eruptiile vulcanice constituie o adevarata amenintare la adresa omenirii, vulcanii pot deasemenea fi bogati in resurse. Probabil cea maimare resursa din vulcani este pamantul format din materialele ce sunt aruncate de eruptii.Activitatea vulcanica a creat unele dintre mai frumoase si fertile regiuni ale pamantului. Inca de la inceputul secolului 20, stapanirea caldurii naturale a sistemelor vulcanice a dat o sursa, aproape nepoluanta , de energie termica si energetica.De exemplu jetul de la Geyzerele din nordul Californiei , cel mai mare camp geotermic , este suficient pentru a alimenta cu curent un orase de milioande de locuitori, precum San Francisco.Multe depozite ce cupru,carbune, zinc, aur si argint, sunt continute in rocile vulcanice, sau in rocile magmatice , ce sunt bazele vulcanilor.Roca sparta de lava, pumice, carbunele si alte produse rezultate in urma eruptiilor sunt surse de materie bruta pentru construirea drumurilor, in constructii, industrie.
VIII. VULCANI EXTRATERESTRI
Eplorarea spatiala di ultima decada a adus dovezi ale existentei vulcanilor si a produselor sale si pe alte planete si luni din sistemul nostru solar.Fotografiile facute de satelitii ce orbitau luna Pamantului au aratat uriase campuri de lava mare.Mostre din aceste mare au fost luate de catre astronautii din programul Apollo ,si dupa analiza s-a constatat ca erau similare cu cele bazaltice, dar nu identice cu cele gasite pe Pamant.De asemenea, imagini luate de sateliti ale suprafetei lui Marte si Venus au aratat vulcani si insusiri vulcanice asemanatoare, dar mai mari decat cele de pe pamant.De exemplu, Olympus Mons, un gigant vulcan scut de pe Marte, cu diametrul de 600 km , este mai mare decat lungimea insulelor Hawaii, puse una langa alta. Misiunea Mars Pathfinder din 1997 a adus date conform carora , rocile vulcanice de pe Marte seamana cu roci similare de pe Pamant,inclusiv dovezi de roca andesit. Activitatea vulcanica depe luna pamantului Marte, Mercur si Venus s-a petrecut acum millioane de ani ; aceste corpuri planetare,sunt acum ,reci si moarte.In orice caz, oamenii de stiinta au gasit dovezi in meteoritii de pe Marte care indica faptul ca activitatea vulcanica s-ar fi produs acum 150 de millioane de ani .Dovezi bine documentate asupra vulcanilor activi au venit din imaginile de la satelitul Voyager 2. Asemenea activitati, desi putin intelese, par a fi diferite de cele din vulcanismul terestru. In 1979 acest satelit a capturat imagini de nori vulcanici, ce contineau dioxid de sulf, care tasneau pana la 280 km deasupra suprafetei lui Io, una din lunile lui Jupiter.Intre aprilie si septembrie 1997, naveta spatiale Galileo a adus deasemenea imagini ce aratao o dramatica activitate vulcanica pe Io. Activitatea vulcanica a lui Io indica prezenta de materiale locate in inima sau interiorul sau, dar cauza caldurii din mijlocul lui Io este diferita de cea de pe Pamant. Oamenii de stiinta cred ca Io este incalzit intern de frecarea rezultata din faptul ca luna este trasa in diferite directii de Jupiter si lunile din apropiere, Ganymede si Europa. Imaginile luate de Voyager 2 in 1989 ale lui Triton, o luna a lui Neptun, a aratat o punga de gaz, cel mai probabil nitrogen care se ridica la 8 km deasupra suprafetei, si care se intindea aproape 150 km.Aceasta punga de gaz sugereaza ca Triton poate avea deasemenea un miez fierbinte capabil de activitate vulcanica.

Un vulcan este o deschizatura pe suprafata Pamantului prin care magma, gazele asociate si cenusa erupe. Acest cuvant se refera deasemenea si la forma sau structura, care este de obicei conica, produsa prin acumularea materialului erupt. Vulcanii erup in special aproape de limitele unei placi tectonice si se afla in special pe langa bazinul Pacific, numit Cercul de Foc al Pacificului (Pacific Ring of Fire). Aceasta puternica forta a naturii a inspirat teama omenirii de foarte mult timp. Romanii au atribuit eruptile vulacnice lui Vulcan, zeul focului si al mestesugurilor. In anul 79 (dupa Christos) eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele romane Pompeii si Herculaneum. Polynesienii credeau ca vulcanii erau controlati de zeita focului Pele. Una dintre cele mai spectaculoase eruptii inregistrate in istorie a fost in anul 1883 cu explozia insulei Krakatoa, care se afla in stramtoarea Sunda, langa insula Java. Un exemplu mai recent (1980) este eruptia vulcanului St. Helen din Washington State.

Formarea si eruptia vulcanilor.
Eruptia vulcanilor poate sa fie violenta, chiar catastrofica, sau relativ blanda. Cele mai explozive eruptii sunt de fapt rafale de abur care formeza imagini spectaculoase. Eruptiile mai linistite au loc cand pietrele topite sunt impinse prin crapaturi mari ale crustei Pamantului si acopera peisajul inconjurator. Aceste scurgeri de lava daca se repeta pot umple vaile din apropiere si ingroapa dealurile joase, creand siruri groase de lava, care devin podisuri.Originea pietrei topite, numita de geologisti magma, nu este stiuta prea bine. Aproape 80 % din toate magmele este compusa din bazalt.
Vulcanul Etna.

Cel mai inalt vulcan din Europa este Etna. Se afla pe coasta de est a insulei Sicilia. Numele provine de la cuvantul grecesc "Aitne", care inseamna "a arde". Cea mai mare inaltime este de aproape 3.350 metri, depinzand de efectele ultimei eruptii. Mai mult de 135 de eruptii au fost inregistrate de cand scriitorii antici mentionau eruptia din anul 800 I.Hr. In anul 1169 D. Cr. 15.000 de oameni si-au pierdut viata in orasul Catania, care se afla la baza vulcanului. In anul 1669, 20.000 de oameni au fost omorati. Baza vulcanului este foarte populata. Pamantul foarte fertil, format de lava veche a atras fermierii. Vulcanul este alcatuit din 3 zone: prima, care este populata si cultivata, si care se afla la altitudinea de 900 de metri. Aici se afla cultivate legume, maslini, vii si pomi fructiferi. Urmatoarea regiune impadurita este alcatuita dintr-o padure de castani, stejari, pini si fagi. La altitudinea de 1.980 metri se afla o jalnica risipa de lava neagra si cenusa, care este acoperita de zapada in timpul iernii. Etna a fost activ timp de 2.5 milioane de ani. A avut cel putin doua centre principale active.
Vulcanii

In timpul eruptiei vulcanul arunca in aer lava incandescenta si ne incanta cu un joc de artificii spectaculos. El poate revarsa torente de lava topita pe versantul muntelui, sau poate acoperi soarele cu nori de pulbere.

SURSA 02

Ce este un vulcan?
Vulcanul este de fapt o gaura in scorta terestra, prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, care impreuna alcatuiesc lava. Partile cenusii vulcanice cad pe sol, se aseaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii. In timpul milioanelor de ani, aceste straturi formeaza muntii vulcanici. Deseori ei sunt inalti, conici cu crater pe varful conului vulcanic. Multi dintre ei se ridica pe fundul oceanului. Grecii au creat multe legende despre vulcani. Unele spun ca a fost atelierul lui Hefaistos, zeul focului, si al Cyclopilor. Altele spun ca sub vulcan se afla asezat marele Typhon, cutremurand Pamantul cand se misca. Poetul antic Hesiod a vorbit despre eruptile vulcanului. Saptezeci si unu de eruptii au fost inregistrate din 1500 I. Cr. pana la 1669 D.Hr. In anul 1669 eruptia a durat din 11 martie pana la 15 iulie. Lava scursa a distrus mai multe sate si a acoperit patrea de vest a Cataniei. Muncitorii au incearcat sa inlature scurgerile de lava sapand niste diguri mai sus de sat. Aceasta este recunoscuta ca fiind prima incercare din istorie de a schimba scurgerile de lava.
In anul 1983 o eruptie a durat aproape patru luni. Autoritatile au folosit dinamita pentru a schimba directia lavei.

Totul despre vulcani
I. INTRODUCERE
Vulcan, munte sau deal format din acumularea materialelor ce au erupt prin una sau mai multe deschizaturi (numite ventre vulcanice) facute in suprafata pamantului.Termenul vulcan poate desemna, ventrele propriu-zise. Vulcanele situate deasupra nivelului marii sunt cele mai cunoscute, dar majoritatea vulcanilor lumii sunt situati sub mare, formati de-a lungul sistemelor de creste ce se intersecteaza in adancul oceanului planetar . Conform The Smithsonian Institution, 1511 vulcani situati deasupra nivelului marii au fost activi in ultimii 10.000 ani,539 dintre ei au erupt cel putin odata de-a lungul istoriei scrise.In medie, intre 50-60 de vulcani situati deasupra nivelului marii ,sunt activi in fiecare an; jumatate din acestea sunt defapt continuarile eruptiilor din anii precedenti, iar celelalte sunt noi .Eruptiile vulcanice din regiunile populate reprezinta o adevarata amenintare la adresa oamenilor, a proprietatilor si a agriculturii. Pericolul provine , in cele mai multe cazuri , din jeturi fierbinti ce se misca cu o viteza foarte mare, care contin materiale explozive, cenusa ,si cele mai distructive, raurile de lava. Pe langa eruptiile explozive chiar si vulcanele din regiuni nepopulate , pot arunca cenusa adanc in atmosfera, creand nori de cenusa, care reprezinta o amenintare serioasa la adresa avioanelor.
II. FORMATIUNILE VULCANICE

Toate formatiunile vulcanice sunt formate prin acumularea de magma (roca ce se formeaza sub suprafata pamantului). Magma poate erupe prin unul sau mai multe ventre vulcanice, care pot fi o singura deschizatura, mai multe deschizaturi, sau o crapatura lunga, numita vent de fisura. Se formeaza in adancul pamantului, in general, in mantaua superioara. Pentru a se forma magma , este nevoie de temperaturi si presiuni foarte ridicate. Mantaua solida trebuie topita la conditii intalnite de obicei la adancimi de 80 pana la 100 km sub suprafata pamantului.
Odata ce mici picaturi de magma se formeaza, ele incep sa se ridice deoarece magma are o densitate mai mica decat rocile ce o inconjoara. Aceste picaturi se aduna, formand adevarate rauri de magma.Acestea se aduna in regiuni subterane numite rezervoare de magma.
Dupa fiecare eruptie, este adaugat un nou strat vulcanului, acesta crescand in marime.
III. MATERII VULCANICE
Trei tipuri de materiale erup dintr-un vulcan activ: lava, fragmente de roca si gaze.Tipul si cantitatea de material care erupe dintr-un vulcan activ depinde de compozitia magmei din interiorul vulcanului.
LAVA - reprezinta magma care se rupe, si erupe dintr-un vulcan. Daca magma este foarte lichida, atunci va curge de-a lungul vulcanului , catre bazele sale.

FRAGMENTELE DE ROCA - Aceste fragmente de roca sunt expulzate in aer. Ele includ si cenusa care sunt fragmente cu diametrul mai mic de 2 mm.Cenusa cea mai fina este numita cenusa vulcanica, si este formata din particule ce au un diametrul mai mic de 0,06 mm.

GAZELE - Gazele, in prima etapa sunt eliberate de vulcani sub forma unui jet. Eliberarea instantanee de gaz vulcanic aflat sub presiune este forta ce duce la eruptii.Gazele provin din magma propriu-zisa, sau din contactul dintre magma incinsa si apa.Majoritatea gazelor vulcanice cuprind vapori de apa, cu dioxid de carbon si dioxid de sulf.
IV. ERUPTIILE
Vulcanii erup diferit, in functie de compozitia magmei ce se afla sub suprafata, cantitatea de gaz din magma, si tipul de ventru vulcanic din care erupe.In general, cu cat lava este mai vascoasa, cu atat ruptia va fi mai explosiva.Eruptiile explozive pot expulza o mare cantitate de material in aer.Eruptiile nonexplozive produc rauri de lava, si expulzeaza foarte putin material in aer.

ERUPTIILE EXPLOZIVE - Eruptiile explozive pot expuza atat lava lichida sau semisolida cat si fragmente solide de roca vulcanica sau nonvulcanica care au fost carate de-a lungul magmei ce se ridica inainte de eruptie.Eruptiile foarte explozive sunt numite eruptii Plinian, dupa naturalistul roman Pliny cel Intelept.Acesre erupptii pot dura de la cateva ore pana la cateva zile.

ERUPTIILE NONEXPLOZIVE - Eruptiile nonexplozive ,sunt tipice pentru vulcanii din Hawaii,si produc rauri de lava.Lava iese afara prin rifturile din suprafata vulcanului sau prin ventre.ele sunt caracterizate prin faptul ca lava produsa este de tip bazaltic, iar vulcanii ce sunt formati prin aceste eruptii sunt numiti vulcani scut.
V. PERICOLELE VULCANILOR
Eruptiile pun direct, si indirect pericole asupra oamenilor, si a proprietatilor, atat in aer cat si pe pamant.Asemenea pericole sunt : raurile de lava, cenusa. Unele rauri de lava, mai contin cenusa incinsa, fragmente de roca si gaze. Acestea sunt mortale datorita temperaturiilor inalte, peste 850° C si vitezei ridicate, de peste 250 km/h.De asemenea , acumularile masive de cenusa vulcanica , mai ales daca sunt udate de ploaie, duc la ruinarea recoltelor de cereale.Pericole indirecte sunt deobicei efecte nonvulcanice, care acompaniaza eruptiile. Astfel sunt, cutremurele , tsunami, ploile cauzate de cenusa, bolile si infometarea ce apar dupa eruptiile vulcanice. Tsunami sunt uriase valuri seismice, de-a lungul oceanelor, generate de miscarea instantanee a rocilor ce alcatuiesc platforma marina. Aceasta miscare instantanee este cauzata de cutremure uriase, sau de prabusirea unei insule vulcanice , in timpul eruptiei unui vulcan. De asemenea , depozitele de materiale vulcanice pot duce la defertilizarea pamanturilor, la moartea animalelor, si, in ultimul , la foamete. Intre secolele 17-19, tsunami si foametea ce preced eruptiile vulcanice au cauzat majoritatea deceselor legate de eruptii.Incepand cu anii 80, un alt pericol , indirect legat de eruptii a inceput sa atraga atentia : Avioanelor ce survolau zonele, le-a intrat cenusa in motoare.
VI. PREZICEREA ERUPTIILOR
Cea mai mare problema a vulcanologiei este prezicerea urmatoarei eruptii a unui vulcan activ sau adormit. Oamenii de stiinta considera un vulcan activ daca a erupt cel putin odata. Vulcanii adormiti sunt considerati un potential pericol de a erupe pe viitor .Oamenii de stiinta prezic eruptiile masurand evenimentele ce duc la o posibila activitatee, ca , de exemplu cutremure, miscari a pamantului, si eliberarea de gaze. Rata de succes este mai mare la prezicerea eruptiilor nonexplozive la vulcanii bine monotorizati .De exemplu, aproape toate fluviile de lava rezultate din eruptii in muntii Saint Helens incepand din Mai 1980 au fost prezise cu zile, chiar saptamani inainte.Cel mai mare obstacol in imbunatatirea prezicerii eruptiilor este ca doar o fractiune din peste 500 de vulcani activi in lume sunt monotorizati adecvat, cu instrumente moderne, si de catre vulcanologisti bine instruiti.
VII. RESURSE VULCANICE
Desii eruptiile vulcanice constituie o adevarata amenintare la adresa omenirii, vulcanii pot deasemenea fi bogati in resurse. Probabil cea maimare resursa din vulcani este pamantul format din materialele ce sunt aruncate de eruptii.Activitatea vulcanica a creat unele dintre mai frumoase si fertile regiuni ale pamantului. Inca de la inceputul secolului 20, stapanirea caldurii naturale a sistemelor vulcanice a dat o sursa, aproape nepoluanta , de energie termica si energetica.De exemplu jetul de la Geyzerele din nordul Californiei , cel mai mare camp geotermic , este suficient pentru a alimenta cu curent un orase de milioande de locuitori, precum San Francisco.Multe depozite ce cupru,carbune, zinc, aur si argint, sunt continute in rocile vulcanice, sau in rocile magmatice , ce sunt bazele vulcanilor.Roca sparta de lava, pumice, carbunele si alte produse rezultate in urma eruptiilor sunt surse de materie bruta pentru construirea drumurilor, in constructii, industrie.
VIII. VULCANI EXTRATERESTRI
Eplorarea spatiala di ultima decada a adus dovezi ale existentei vulcanilor si a produselor sale si pe alte planete si luni din sistemul nostru solar.Fotografiile facute de satelitii ce orbitau luna Pamantului au aratat uriase campuri de lava mare.Mostre din aceste mare au fost luate de catre astronautii din programul Apollo ,si dupa analiza s-a constatat ca erau similare cu cele bazaltice, dar nu identice cu cele gasite pe Pamant.De asemenea, imagini luate de sateliti ale suprafetei lui Marte si Venus au aratat vulcani si insusiri vulcanice asemanatoare, dar mai mari decat cele de pe pamant.De exemplu, Olympus Mons, un gigant vulcan scut de pe Marte, cu diametrul de 600 km , este mai mare decat lungimea insulelor Hawaii, puse una langa alta. Misiunea Mars Pathfinder din 1997 a adus date conform carora , rocile vulcanice de pe Marte seamana cu roci similare de pe Pamant,inclusiv dovezi de roca andesit. Activitatea vulcanica depe luna pamantului Marte, Mercur si Venus s-a petrecut acum millioane de ani ; aceste corpuri planetare,sunt acum ,reci si moarte.In orice caz, oamenii de stiinta au gasit dovezi in meteoritii de pe Marte care indica faptul ca activitatea vulcanica s-ar fi produs acum 150 de millioane de ani .Dovezi bine documentate asupra vulcanilor activi au venit din imaginile de la satelitul Voyager 2. Asemenea activitati, desi putin intelese, par a fi diferite de cele din vulcanismul terestru. In 1979 acest satelit a capturat imagini de nori vulcanici, ce contineau dioxid de sulf, care tasneau pana la 280 km deasupra suprafetei lui Io, una din lunile lui Jupiter.Intre aprilie si septembrie 1997, naveta spatiale Galileo a adus deasemenea imagini ce aratao o dramatica activitate vulcanica pe Io. Activitatea vulcanica a lui Io indica prezenta de materiale locate in inima sau interiorul sau, dar cauza caldurii din mijlocul lui Io este diferita de cea de pe Pamant. Oamenii de stiinta cred ca Io este incalzit intern de frecarea rezultata din faptul ca luna este trasa in diferite directii de Jupiter si lunile din apropiere, Ganymede si Europa. Imaginile luate de Voyager 2 in 1989 ale lui Triton, o luna a lui Neptun, a aratat o punga de gaz, cel mai probabil nitrogen care se ridica la 8 km deasupra suprafetei, si care se intindea aproape 150 km.Aceasta punga de gaz sugereaza ca Triton poate avea deasemenea un miez fierbinte capabil de activitate vulcanica.

Publicitate

 
  Comenteaza informatia
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Enciclopedie
Iordania ...
Cu denumirea oficiala Regatul Hasemit al Iordaniei, statul iordanian este situat in nord-vestul Asiei in Orientul Apropiat si are ca vecini statul sirian, iraqian, saudit, Marea Arabiei si Israelul. Populatia este de etnie araba si ...
Salinele Romaniei ...
Romania se poate remarca printre cele mai atractive destinatii turistice, datorita potentialului natural existent. Stabile in timp, cu un microclimat constant, aceste palate de sare cu aerosoli salini, ce au efecte terapeutice asupra ...
Ploaia acida ...
Ploaia acida este o forma de poluare atat a aerului cat si a apei in care acizii din aer, produsi de uzine de producere a energiei electrice si alte surse, cad pe Pamant in diferite regiuni. Actiunea corosiva a ploii acide provoaca pagube ...
Iran ...
CARACTERISTICI GEOGRAFICE Jumatate din suprafata Iranului se afla pe un podis aflat la o inaltime de 1200 m. Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase cum ar fi Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud-vest. Cei ...
Danemarca ...
Descriere In perioada Evului Mediu, Danemarca a fost o mare putere. Intre secolele VIII si X, vikingii danezi au intreprins expeditii de jaf in Franta, Austria, Portugalia, Insulele Baleare, Italia si Anglia. Sub domnia lui Valdemar I cel ...
Carpatii Orientali ...
Carpatii Orientali reprezinta cea mai intinsa unitate montana,ocupand jumatate din suprafata Carpatilor situati pe teritoriul tarii noastre. Limite: - N-Granita cu Ucraina - S-Valea Prahovei - E-Podisul Sucevei,Subcarpatii Moldovei - ...
Cascada Niagara ...
Situata intre statele New York si Ontario, Cascada Niagara este una din cele mai spectaculoase miracole naturale ale continentului Nord-American. Cascada se afla pe raul Niagara, care curge intre Statele Unite si Canada de la Lacul Erie ...
Mihai Eminescu

Ana Aslan

Alexandru Ioan Cuza
Publicitate
Henri Coanda

Albert Einstein
Anunturi Gratuite  |  Anunturi Imobiliare  |  Anunturi Gratuite  |  Anunturi auto, Vanzari auto

Aproape totul despre Vulcani

Administrare Ipedia.ro

copyright-footer

2007 - 2018 Ipedia.ro