Anunturi Gratuite

Cangurul

Informatii
EnciclopedieUltimele InformatiiCele mai vizionate InformatiiCele mai comentate InformatiiInformatii MedicaleAdauga InformatieComentarii Informatii
Cangurul
Numele stiintific corespunzator pentru cangur este "macropods", care se traduce prin "picior lung". Exista mai multe specii de canguri - cangurul rosu (cea mai cunoscuta specie), cangurul de copac si altele. Se intalneste in Australia sau in insulele apropiate, in zone uscate, desertice. Pentru a evita soarele puternic din timpul zilei se adaposteste la umbra copacilor sau in locuri asemanatoare.
Deplasarea se face prin sarituri sustinute de membrele posterioare puternice si lungi. Poate sari peste 12 metri iar viteza sa de deplasare poate atinge 74 de km/ora. Chiar si cand inoata, isi misca picioarele in acelasi timp.
Cand viteza acestei topaieli creste intra in actiune coada cangurului, care foloseste la pastrarea echilibrului, dar are si rolul unui al cincilea picior intr-o deplasare normala. Aceasta este deasa si lunga, folosindu-i, de asemenea, si cand se odihneste, costituind, impreuna cu picioarele din spate, baza sprijinirii si mentinerii echilibrului.
Culoarea blanii este de diferite culori (maro, rosie, neagra sau gri), in functie de specia din care fac parte. La cele mai multe specii blana de pe picioare este alba.
Cangurul poate atinge 1 metru si jumatate inaltime, iar coada poate avea pana la 1 metru lungime. Greutatea ajunge la aproximativ 90 de kilograme. De regula se intalnesc in grupuri familale, dar exista si specii care prefera sa traiasca singure.
Specific pentru aceste animale este faptul ca ele isi poarta puii in marsupiu pana cand cresc suficient de mult pentru a se putea deplasa. La nastere acesti pui masoara circa 1,5 cm, fiind mai neajutorati decat "puii" nou-nascuti umani. Mai mici decat degetul mare al mainii si orbi, puii cangurului se tarasc (avand ca ghid mirosul specific al mamei) prin blana cangurului pana in marsupiu. Aici se aseaza la mamelonul mamei care se umfla in gura lui, mentinandu-l astfel in interiorul marsupiului. Pana ala 4 luni acesti pui nu vad, pentru ca au ochii inchisi, iar de la 3 luni incepe sa le apara blana. In aceste conditii, vor iesi din marsupiul mamei abia dupa 6-8 luni de viata.
Hrana principala a cangurului o constituie iarba.
Numele stiintific corespunzator pentru cangur este "macropods", care se traduce prin "picior lung". Exista mai multe specii de canguri - cangurul rosu (cea mai cunoscuta specie), cangurul de copac si altele. Se intalneste in Australia sau in insulele apropiate, in zone uscate, desertice. Pentru a evita soarele puternic din timpul zilei se adaposteste la umbra copacilor sau in locuri asemanatoare.
Deplasarea se face prin sarituri sustinute de membrele posterioare puternice si lungi. Poate sari peste 12 metri iar viteza sa de deplasare poate atinge 74 de km/ora. Chiar si cand inoata, isi misca picioarele in acelasi timp.
Cand viteza acestei topaieli creste intra in actiune coada cangurului, care foloseste la pastrarea echilibrului, dar are si rolul unui al cincilea picior intr-o deplasare normala. Aceasta este deasa si lunga, folosindu-i, de asemenea, si cand se odihneste, costituind, impreuna cu picioarele din spate, baza sprijinirii si mentinerii echilibrului.
Culoarea blanii este de diferite culori (maro, rosie, neagra sau gri), in functie de specia din care fac parte. La cele mai multe specii blana de pe picioare este alba.
Cangurul poate atinge 1 metru si jumatate inaltime, iar coada poate avea pana la 1 metru lungime. Greutatea ajunge la aproximativ 90 de kilograme. De regula se intalnesc in grupuri familale, dar exista si specii care prefera sa traiasca singure.
Specific pentru aceste animale este faptul ca ele isi poarta puii in marsupiu pana cand cresc suficient de mult pentru a se putea deplasa. La nastere acesti pui masoara circa 1,5 cm, fiind mai neajutorati decat "puii" nou-nascuti umani. Mai mici decat degetul mare al mainii si orbi, puii cangurului se tarasc (avand ca ghid mirosul specific al mamei) prin blana cangurului pana in marsupiu. Aici se aseaza la mamelonul mamei care se umfla in gura lui, mentinandu-l astfel in interiorul marsupiului. Pana ala 4 luni acesti pui nu vad, pentru ca au ochii inchisi, iar de la 3 luni incepe sa le apara blana. In aceste conditii, vor iesi din marsupiul mamei abia dupa 6-8 luni de viata.
Hrana principala a cangurului o constituie iarba.
Publicitate

SURSA 03

Familia cangurilor ierbivori (Macropodidae) este reprezentata de mamifere marsupiale care sar si se hranesc cu iarba. Acestea sunt caracterizate nu atat prin de ntitie, cat prin aspectul lor foarte caracteristic: corpul creste in grosime dinainte inspre inapoi, partea cea mai dezvoltata fiind cea lombara. Membrele posterioare sunt foarte lungi, in raport cu cele anterioare, care sunt mult mai scurte, coada este masiva si grea, actionand ca o contragreutate atunci cand se deplaseaza in viteza si permitand animalului sa inainteze prin salturi.
Patria acestor animale saritoare este Australia, dar pot fi intalniti si in Guineea sau in America de Sud. Intinderile mari, bogate in graminee, constituie locul de viata preferat. Familia cangurilor este numeroasa, cuprinzand aproximativ 60 de rase diferite, denumite laolalta macropode - „picioare lungi”. Cele mai multe specii sunt diurne, cangurii nocturni fiind, cu precadere, cei de dimensiuni mici (cel mai mic macropod este cangurul sobolan, cu o dimensiune cuprinsa intre 38 si 52 cm. si o greutate de pana la un kilogram). Auzul lor fin le permite sa simta din vreme dusmanii (cainii dingo, de obicei) si sa o ia la fuga, facand salturi mari. Pe teren plat pot atinge viteza de 50 km./h, salturile orizontale pot ajunge la 7.5 m lungime, iar saritura in inaltime poate fi de 3m. In caz de primejdie spaima le produce o salivatie abundenta. Inmultirea cangurilor este redusa, speciile mari nasc rareori mai mult de un pui pe an.
Cangurul rosu (Macropus rufus), unul dintre cei mai cunoscuti membrii din familia macropozilor, este un mamifer de dimensiuni mari, avand aprox. 1,5 m inaltime si o greutate de 80 de kg. Coada lui, lunga si subtire, poate avea pana la 1 m. lungime. Cangurul rosu face parte din randul mamiferelor nocturne, desi nu este un animal de dimensiuni mici. Atunci cand vremea este racoroasa devine activ si in timpul zilei. Blana de culoare rosie este specifica masculilor din estul Australiei (femelele sunt gri-albastrui), insa exista diferente de nuanta a blanii in functie de regiunea in care traiesc: in general ambele sexe au parul brun rosiatic.
Cangurii rosii, si, in general, membrii familiei Macropodidae, traiesc in grupuri de la cateva zeci la cateva sute de indivizi, migrand pe timpul noptii in cautarea hranei. Indivizii comunica intre ei prin intermediul bocaniturilor, pe care le executa cu ajutorul cozii.
Perioada de gestatie este de 5 saptamani, dupa care puiul cangur rosu iese din canalul de nastere. Mic cat o nuca, nedezvoltat si orb, acesta lupta sa patrunda prin puful de sub burta mamei, pentru a ajunge in abdomen, ca sa se catare pe el si sa se agate de unul dintre cele 4 mameloane. Timp de 1 luna, puiul sta lipit de mamelon, pana cand i se dezvolta suficient falcile. La 7 luni iese din marsupiu pentru a cerceta imprejurimile, dar hrana o constituie, in continuare, laptele matern. Dupa ce implineste 11 luni abia paraseste marsupiul mamei si incepe sa traiasca „pe cont propriu”.
Spre deosebire de celelalte mamifere femela cangur nu are placenta, fapt pentru care nasterea este prematura, puiul desavarsindu-si dezvoltarea in marsupiul mamei.


Repere:   cangur , mamifer , Australia
 
  Trimite opinia ta !     Total 8 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 8.63

Obtinuta din 8 voturi.

Enciclopedie
Pestele Piranha ...
Primul care a studiat vreodata un peste piranha a fost Aristotel, care i-a dat numele de  Acitipmat Anaoi (Acitipnai avaos, adica in traducere libera, "flux nemilos"). El a ramas impresionat de comportamentul acestui peste si l-a ...
Ariciul ...
Ariciul este un animal cu un corp rotund si picioare scurte. Spatele acestuia este acoperit cu multe ace, dar burta este pufoasa si moale. Culoarea blanitei care o acopera este alb. Are pe corp culori inchise (gri, negru sau maroniu) iar ...
Delfinii, mamifere marine ...
Delfinii sunt animale foarte simpatice. Oare exista cineva care nu i-a vazut , la Delfinarium sau la televizor, la emisiunile pentru copii sau la Animal Planet? Cred ca nu. A vorbi despre delfini este la fel de dificil ca a vorbi despre ...
Cimpanzeu ...
Cimpanzeii traiesc in Africa Centrala si de Vest, in savana deschisa sau in jungla. Se pot gasi intotdeauna in apropierea copacilor. Traiesc in comunitati de 15-20 de membri, in care copiii stau impreuna cu mamele mai mult de 10 ani si de ...
Rechinul, Principalul pradator al marilor si oceanelor ...
» Evolutia rechinilor. Rechinii exista pe Pamant de foarte mult timp. Se crede ca ei au aparut chiar dinaintea dinozaurilor. Se stie ca exsitenta lor dateaza de acum circa 400 de milioane de ani, adica cu 200 de milioane de ani ...
Elefantii ...
Elefantii Actualmente elefantii sunt cele mai mari si cele mai grele animale terestre, pe linga faptul ca au dintii incisivi cei mari lungi, au nasul cel mai lung si poate memoria cea mai buna. Cu toata greutatea lor de mai multe tone, ...
Scorpionul Imperial ...
In ultima vreme si la noi in tara scorpionii au ajuns animale de companie apreciate si ravnite de multi. Exotismul lor atrage cel mai mult, uneori suntem atat de atrasi de acest aspect incat nu mai luam in considerare si ce presupune de ...
Mihai Eminescu

Ana Aslan

Alexandru Ioan Cuza
Henri Coanda

Albert Einstein
Anunturi Gratuite  |  Vanzari auto  |  Anunturi Imobiliare  |  Anunturi Gratuite  |  Anunturi  |  Anunturi auto, Vanzari auto

Cangurul

Administrare Ipedia.ro
web design by © ClausDesign
  Toate drepturile transferate catre Starlight LTD, Amsterdam, Weesperstraat, Holland

copyright-footer

2007 - 2014 Ipedia.ro