Anunturi Gratuite

Leul - Regele animalelor

Informatii
EnciclopedieUltimele InformatiiCele mai vizionate InformatiiCele mai comentate InformatiiInformatii MedicaleAdauga InformatieComentarii Informatii
Leul - Regele animalelor
Leul poarta si numele de regele animalelor,din cauza infatisarii marete, a puterii si a indraznelii lui fara pereche. Infatisarea semeata i-o dau umerii lui inalti ,care poarta in sus, cu fala capul sau cel mare si grumazul acoperit cu o coama stufoasa.
Dintii sunt puternici si ascutiti.Ca si pisica,leul vede foarte bine noaptea.Gatul scurt este atat de viguros,incat poate duce cu usurinta pe el,chiar o camila. Trupul se termina cu o coada lunga, care are in varf un mot cu peri mai lungi.Blana este scurta si de diferite nuante de galben.Spre deosebire de femela,masculul are ca podoaba o coama stufoasa (formata din peri mai lungi decat restul blanii)in jurul gatului si prelungita pe piept.Picioarele leului sunt groase si puternice, terminate cu gheare lungi si ascutite.Pentru a dovedi forta acestui animal,trebuie mentionat faptul ca leul poate rupe sira spnarii unui bou dintr-o singura lovitura de laba. Adevarata patrie a leului este Africa,desi este intalnit si in alte locuri ale lumii.In zonele pe care locuieste, leul este stapanul atotputernic si temut de toti.Racnetul sau,care se aseamana cu tunetul,imprastie groaza printre celelalte vietuitoare si nelinisteste chiar pe om.El vaneaza doar noaptea,asteptand cu rabdare in preajma unei ape sa apara prada.Cerbii,camilele, bivolii ori girafele vin sa se racoreasca si sa-si potoleasca setea.Scotand un raget infiorator,leul sare in spatele victimei,isi infige ghearele ascutite in carne si rupe sira spinarii cu coltii.Dupa ce si-a omorat prada,o duce departe si apoi se ospateaza. GHICITOARE Nu e cal, dar are coama Si-i puternic fara seama Il ghicesti usor cand vrei Ca e scris pe…banii mei Atunci cand este furios,regele animalelor,poate dobori omul aflat in preajma doar cu o lovitura de coada. Leul prefera sa manance carnea de camila sau cea de pui de elefant?Dar leul rar prinde elefantei,caci de uriasul cu trompa chiar si leul se fereste. Doar maximum 50% din puii de lei au sansa sa ajunga la maturitate? Restul mor,in primul rand de foame,iar apoi din pricina ca sunt vanati de celelalte fiare.

SURSA 02

Printre felinele mari, dosebim sase specii: leul, jaguarul, tigrul, pantera,pantera de zapada si ghepardul, care este incadrat intr-un gen aparte. Multi considera ca irbisul (din genul Panthera) face parte din grupa felinelor mari, dar in realitate aceasta specie nu este inrudita cu cele mentionate. Cu exceptia jaguarului, care traieste in America de Sud, celelalte specii se gasesc in Africa si in Asia.
Felinele au aparut pe Pamant in urma cu 25 mil. de ani. Primul si poate cel mai recunoscut reprezentant al lor avea colti (canini) de peste 20 de centimetri lungime. Aceste animale uriase se pare ca vanau ierbivore mari, pe care le sfasiau cu ajutorul coltilor.
Intre felinele mentionate exista si numeroase deosebiri. De exemplu leul, tigrul si pantera au obiceiul sa urle, in timp ce irbisul si ghepardul nu.Majoritatea felinelor mari se lungesc intinse pe pamant, in vreme ce pantera de zapada sta ghemuita in timpul hranirii. Cu exceptia ghepardului,ghearele felinelor pot fi retractate sau scoase in functie de necesitati.
Toate felinele sunt mari pradatoare: pentru supravietuire sunt nevoite sa vaneze animale vii sau sa caute hoituri. Cele mai multe specii stau la panda pentru a vana. In timpul vanatorii umbla in varful labelor cu ghearele retrase, atingand solul doar cu pernitele (plantare si palmare). De obicei se furiseaza cu grija in apropierea victimelor, apoi cu ajutorul muschilor puternici ai membrelor posterioare si ai spatelui se arunca brusc asupra animalului. Dupa ce au prins si au doborat prada, o omoara, zdrobindu-I vertebrele cervicale printr-o muscatura puternica, sau acoperindu-i cu gura orificiile nazale pana ce animalul se sufoca. Cele mai multe feline vaneaza singure, in schimb leii vaneaza in grup-aplicand o strategie foarte eficienta. Unul sau doi membri ai grupului sperie victima aleasa gonind-o spre cei care stau la panda.
Leul - singurul dintre felinele mari care duce o viata sociala propriu-zisa. Traieste in grupuri numite haite. Cate o haita este compusa din cel mult 12 femele inrudite si cel mult 5-6 masculi. In grup, masculul cel mai mare si mai puternic este stapanul si tatal celor mai multi dintre pui. Masculul este mult mai mare decat femela, capul si gatul fiind acoperit de o coama deasa, datorita careia pare si mai mare si mai impunator. Coama protejeaza totodata gatul in cazul in care se ajunge la lupte pentru apararea teritoriului. Prada pentru intreaga haita este capturata de femele. Ele sunt mai usoare si alearga mai repede. Hrana lor este foarte variata, de la zebra si bivol, pana la soareci.
Femelele haitei uneori dau nastere la 3-4 pui pe care-I cresc impreuna.Puii consuma pentru prima oara carne la varsta de 3 luni,dar ei sug lapte si in urmatoarele 3 luni.
Datorita modului in care vaneaza, au nevoie de teritorii mari, si pentru ca omul le reduce din ce in ce mai mult mediul de viata, numarul felinelor mari este in scadere.
- Leul african
Panthera leo krugeri
Descriere:
Este supranumit si Regele junglei datorita frumusetii si puterii sale.Masculul se distinge prin coama sa care il protejeaza in timpul luptei.Are o culoare tipica ce contine nuante de galben maroniu deschis.
Habitat:
Leul traieste in sudul si estul Africii in zonele de savana, pajisti si paduri deschise precum si in sudul Saharei . In prezent traiesc ceva mai mult de 21.000 de exemplare.
Dimensiuni:
Masculul masoara 1,7-2,5 metri in lungime( capul si corpul), are o inaltime de 1,2m si cantareste 150-250 kg in timp ce femela are doar 1,4-1,8 metri lungime, 1,1 m inaltime si cantareste 120-181 kg.
Perioada de de viata :
In salbaticie:
Masculul traieste 12-16 ani iar femela mai mult ,15-18 ani.
In captivitate:
In jur de 24 de ani.
Hrana:
Leul vaneaza girafe, zebre, bivoli, gazele si uneori pui de elefanti, rinoceri si hipopotami.
Inmultire:
Leoaica da nastere la 1-6 pui o data la 18-26 de luni dupa o gestatie de 100-119 zile.
Curiozitati:
Leii isi petrec aproape 20 de ore pe zi odihnindu-se restul perioadei se ocupa de vanatoare si viata sociala a grupului.
Cand vaneaza alearga 45-99 de metri atingand o viteza de 48-59 de km/h si este capabil de salturi de 12 m.
Are nevoie sa manance 10-20 de animale mari pe ani.

SURSA 03

Leul
(lat. Panthera leo, in romana veche launele) este un mamifer din familia Felidae. Leul mascul poate fi recunoscut usor datorita coamei sale si poate cantari pana la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cantarind pana la 150 kg. Leii traiesc in jur de 20 ani.
Leii sunt carnivori, traiesc in grupuri de familii, care consista in femele inrudite, puii de ambele sexe, si un mascul neinrudit, care se imperecheaza cu femelele adulte. Familia: Leul isi protejeaza familia in momentele in care este atacata. De aceea, leul se poate numi si un iubitor de familie. Femelele se ocupa cu vanatul, in timp ce masculii apara si mentin frontierele teritoriului. Masculii sunt dati afara din grup cand ajung la maturitate.
Cu toate ca este cunoscut ca "regele junglei", leul este un animal care traieste in campii deschise, si poate fi gasit prin toata Africa. Chiar si asa, este o specie in pericol, populatii semnificative gasindu-se doar in parcuri nationale din Tanzania si Africa de Sud.
Ultimul ramas al familiei leului asiatic (Panthera leo persica), care in vechime traia din Grecia pana in India, traieste in Padurea Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 300 lei traiesc intr-un sanctuar din statul Gujarat.
Leii au disparut din Grecia, ultimul loc in care mai traiau in Europa pana in anul 100 e.n., dar populatii semnificative au ramas in nordul Africii pana la inceputul secolului XX.
Leii sunt un simbol care apare des in heraldica familiilor regale si cavaleriei. Apar pana si in arta Chinei, desi nu au trait niciodata acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multa atentie in arta si literatura. În Biblie este amintit de 130 de ori. În arta epocii pietrei, in special in picturile rupestre, se intalnesc frecvent desene reprezentand lei.


Leul poarta si numele de regele animalelor,din cauza infatisarii marete, a puterii si a indraznelii lui fara pereche. Infatisarea semeata i-o dau umerii lui inalti ,care poarta in sus, cu fala capul sau cel mare si grumazul acoperit cu o coama stufoasa.
Dintii sunt puternici si ascutiti.Ca si pisica,leul vede foarte bine noaptea.Gatul scurt este atat de viguros,incat poate duce cu usurinta pe el,chiar o camila. Trupul se termina cu o coada lunga, care are in varf un mot cu peri mai lungi.Blana este scurta si de diferite nuante de galben.Spre deosebire de femela,masculul are ca podoaba o coama stufoasa (formata din peri mai lungi decat restul blanii)in jurul gatului si prelungita pe piept.Picioarele leului sunt groase si puternice, terminate cu gheare lungi si ascutite.Pentru a dovedi forta acestui animal,trebuie mentionat faptul ca leul poate rupe sira spnarii unui bou dintr-o singura lovitura de laba. Adevarata patrie a leului este Africa,desi este intalnit si in alte locuri ale lumii.In zonele pe care locuieste, leul este stapanul atotputernic si temut de toti.Racnetul sau,care se aseamana cu tunetul,imprastie groaza printre celelalte vietuitoare si nelinisteste chiar pe om.El vaneaza doar noaptea,asteptand cu rabdare in preajma unei ape sa apara prada.Cerbii,camilele, bivolii ori girafele vin sa se racoreasca si sa-si potoleasca setea.Scotand un raget infiorator,leul sare in spatele victimei,isi infige ghearele ascutite in carne si rupe sira spinarii cu coltii.Dupa ce si-a omorat prada,o duce departe si apoi se ospateaza. GHICITOARE Nu e cal, dar are coama Si-i puternic fara seama Il ghicesti usor cand vrei Ca e scris pe…banii mei Atunci cand este furios,regele animalelor,poate dobori omul aflat in preajma doar cu o lovitura de coada. Leul prefera sa manance carnea de camila sau cea de pui de elefant?Dar leul rar prinde elefantei,caci de uriasul cu trompa chiar si leul se fereste. Doar maximum 50% din puii de lei au sansa sa ajunga la maturitate? Restul mor,in primul rand de foame,iar apoi din pricina ca sunt vanati de celelalte fiare.

SURSA 02

Printre felinele mari, dosebim sase specii: leul, jaguarul, tigrul, pantera,pantera de zapada si ghepardul, care este incadrat intr-un gen aparte. Multi considera ca irbisul (din genul Panthera) face parte din grupa felinelor mari, dar in realitate aceasta specie nu este inrudita cu cele mentionate. Cu exceptia jaguarului, care traieste in America de Sud, celelalte specii se gasesc in Africa si in Asia.
Felinele au aparut pe Pamant in urma cu 25 mil. de ani. Primul si poate cel mai recunoscut reprezentant al lor avea colti (canini) de peste 20 de centimetri lungime. Aceste animale uriase se pare ca vanau ierbivore mari, pe care le sfasiau cu ajutorul coltilor.
Intre felinele mentionate exista si numeroase deosebiri. De exemplu leul, tigrul si pantera au obiceiul sa urle, in timp ce irbisul si ghepardul nu.Majoritatea felinelor mari se lungesc intinse pe pamant, in vreme ce pantera de zapada sta ghemuita in timpul hranirii. Cu exceptia ghepardului,ghearele felinelor pot fi retractate sau scoase in functie de necesitati.
Toate felinele sunt mari pradatoare: pentru supravietuire sunt nevoite sa vaneze animale vii sau sa caute hoituri. Cele mai multe specii stau la panda pentru a vana. In timpul vanatorii umbla in varful labelor cu ghearele retrase, atingand solul doar cu pernitele (plantare si palmare). De obicei se furiseaza cu grija in apropierea victimelor, apoi cu ajutorul muschilor puternici ai membrelor posterioare si ai spatelui se arunca brusc asupra animalului. Dupa ce au prins si au doborat prada, o omoara, zdrobindu-I vertebrele cervicale printr-o muscatura puternica, sau acoperindu-i cu gura orificiile nazale pana ce animalul se sufoca. Cele mai multe feline vaneaza singure, in schimb leii vaneaza in grup-aplicand o strategie foarte eficienta. Unul sau doi membri ai grupului sperie victima aleasa gonind-o spre cei care stau la panda.
Leul - singurul dintre felinele mari care duce o viata sociala propriu-zisa. Traieste in grupuri numite haite. Cate o haita este compusa din cel mult 12 femele inrudite si cel mult 5-6 masculi. In grup, masculul cel mai mare si mai puternic este stapanul si tatal celor mai multi dintre pui. Masculul este mult mai mare decat femela, capul si gatul fiind acoperit de o coama deasa, datorita careia pare si mai mare si mai impunator. Coama protejeaza totodata gatul in cazul in care se ajunge la lupte pentru apararea teritoriului. Prada pentru intreaga haita este capturata de femele. Ele sunt mai usoare si alearga mai repede. Hrana lor este foarte variata, de la zebra si bivol, pana la soareci.
Femelele haitei uneori dau nastere la 3-4 pui pe care-I cresc impreuna.Puii consuma pentru prima oara carne la varsta de 3 luni,dar ei sug lapte si in urmatoarele 3 luni.
Datorita modului in care vaneaza, au nevoie de teritorii mari, si pentru ca omul le reduce din ce in ce mai mult mediul de viata, numarul felinelor mari este in scadere.
- Leul african
Panthera leo krugeri
Descriere:
Este supranumit si Regele junglei datorita frumusetii si puterii sale.Masculul se distinge prin coama sa care il protejeaza in timpul luptei.Are o culoare tipica ce contine nuante de galben maroniu deschis.
Habitat:
Leul traieste in sudul si estul Africii in zonele de savana, pajisti si paduri deschise precum si in sudul Saharei . In prezent traiesc ceva mai mult de 21.000 de exemplare.
Dimensiuni:
Masculul masoara 1,7-2,5 metri in lungime( capul si corpul), are o inaltime de 1,2m si cantareste 150-250 kg in timp ce femela are doar 1,4-1,8 metri lungime, 1,1 m inaltime si cantareste 120-181 kg.
Perioada de de viata :
In salbaticie:
Masculul traieste 12-16 ani iar femela mai mult ,15-18 ani.
In captivitate:
In jur de 24 de ani.
Hrana:
Leul vaneaza girafe, zebre, bivoli, gazele si uneori pui de elefanti, rinoceri si hipopotami.
Inmultire:
Leoaica da nastere la 1-6 pui o data la 18-26 de luni dupa o gestatie de 100-119 zile.
Curiozitati:
Leii isi petrec aproape 20 de ore pe zi odihnindu-se restul perioadei se ocupa de vanatoare si viata sociala a grupului.
Cand vaneaza alearga 45-99 de metri atingand o viteza de 48-59 de km/h si este capabil de salturi de 12 m.
Are nevoie sa manance 10-20 de animale mari pe ani.

SURSA 03

Leul
(lat. Panthera leo, in romana veche launele) este un mamifer din familia Felidae. Leul mascul poate fi recunoscut usor datorita coamei sale si poate cantari pana la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici, cantarind pana la 150 kg. Leii traiesc in jur de 20 ani.
Leii sunt carnivori, traiesc in grupuri de familii, care consista in femele inrudite, puii de ambele sexe, si un mascul neinrudit, care se imperecheaza cu femelele adulte. Familia: Leul isi protejeaza familia in momentele in care este atacata. De aceea, leul se poate numi si un iubitor de familie. Femelele se ocupa cu vanatul, in timp ce masculii apara si mentin frontierele teritoriului. Masculii sunt dati afara din grup cand ajung la maturitate.
Cu toate ca este cunoscut ca "regele junglei", leul este un animal care traieste in campii deschise, si poate fi gasit prin toata Africa. Chiar si asa, este o specie in pericol, populatii semnificative gasindu-se doar in parcuri nationale din Tanzania si Africa de Sud.
Ultimul ramas al familiei leului asiatic (Panthera leo persica), care in vechime traia din Grecia pana in India, traieste in Padurea Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 300 lei traiesc intr-un sanctuar din statul Gujarat.
Leii au disparut din Grecia, ultimul loc in care mai traiau in Europa pana in anul 100 e.n., dar populatii semnificative au ramas in nordul Africii pana la inceputul secolului XX.
Leii sunt un simbol care apare des in heraldica familiilor regale si cavaleriei. Apar pana si in arta Chinei, desi nu au trait niciodata acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multa atentie in arta si literatura. În Biblie este amintit de 130 de ori. În arta epocii pietrei, in special in picturile rupestre, se intalnesc frecvent desene reprezentand lei.


Publicitate

 
  Trimite opinia ta !     Total 2 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 10.00

Obtinuta din 2 voturi.

Enciclopedie
Delfinii, mamifere marine ...
Delfinii sunt animale foarte simpatice. Oare exista cineva care nu i-a vazut , la Delfinarium sau la televizor, la emisiunile pentru copii sau la Animal Planet? Cred ca nu. A vorbi despre delfini este la fel de dificil ca a vorbi despre ...
Morsa ...
Populatiile de morse traiesc in Atlanticul si Pacificul de Nord, in apropierea costelor Canadei, Groenlandei si Rusiei. Problema morselor este topirea rapida a ghetarilor, care ocupa o suprafata tot mai mica din jurul Polului Nord. ...
Leul - Regele animalelor ...
Leul poarta si numele de regele animalelor,din cauza infatisarii marete, a puterii si a indraznelii lui fara pereche. Infatisarea semeata i-o dau umerii lui inalti ,care poarta in sus, cu fala capul sau cel mare si grumazul acoperit cu o ...
Veverita ...
Veverita se gaseste pe intregul glob pamantesc, exceptie facand Madagascar, Australia si regiunile polare. Locuinta veveritei este o vizuina in pamant sau in copaci, daca nu gaseste scorburi pe care sa le foloseasca drept casa. Acest ...
Bufnita - cea mai mare pasare rapitoare de noapte ...
Bufnita este cea mai mare pasare rapitoare de noapte, ajungand la inaltimea cuprinsa intre 15 si 61 cm. Traieste singura, in cuiburi construite in crengile sau scorburile copacilor si pe pamant, in regiuni stancoase. Datorita capacitatii ...
Tigrul - cel mai mare reprezentant al felinelor ...
Cine nu a vazut macar o data in viata lui la gradina zoologica sau la televizor un tigru, merita sa-l vada. De ce? Pentru ca aceasta felina te vrajeste prin frumusetea ei. Acest animal provine dintr-o familie numeroasa, felidae, cunoscuta ...
Castorul ...
Castorul (Castor fiber) este cel mai mare mamifer rozator acvatic. El este raspandit atat in Europa si Asia, cat si in America. Castorul are lungimea corpului de aproximativ 90 de cm, iar greutatea de la 10 pana la 30 de kg. Corpul alungit ...
Mihai Eminescu

Ana Aslan

Alexandru Ioan Cuza
Henri Coanda

Albert Einstein
Anunturi Gratuite  |  Vanzari auto  |  Anunturi Imobiliare  |  Anunturi Gratuite  |  Anunturi  |  Anunturi auto, Vanzari auto

Leul - Regele animalelor

Administrare
web design by © ClausDesign
  Toate drepturile transferate catre Starlight LTD, Amsterdam, Weesperstraat, Holland

copyright-footer

2007 - 2014 Ipedia.ro