Anunturi Gratuite

Veverita

Informatii
EnciclopedieUltimele InformatiiCele mai vizionate InformatiiCele mai comentate InformatiiInformatii MedicaleAdauga InformatieComentarii Informatii
Veverita

Veverita se gaseste pe intregul glob pamantesc, exceptie facand Madagascar, Australia si regiunile polare. Locuinta veveritei este o vizuina in pamant sau in copaci, daca nu gaseste scorburi pe care sa le foloseasca drept casa. Acest animal micut si foarte activ are 2 urechi mici, 2 ochi, 4 labute si o coada lunga si stufoasa, prezenta numai la veveritele care traiesc in copaci. Unele dintre ele, care poarta numele de "veverite zburatoare" au o membrana care leaga fiecare labuta din fata cu cea din spate. Aceasta membrana le este folositoare pentru a zbura dintr-un copac in altul cu mare usurinta. Culoarea blanitei difera in functie de specie, avand culorile neagra sau gri si rosie-maro, unele specii avand si dungi.
Acest mamifer masoara doar intre 18 si 23 de cm, iar coada este cuprinsa intre 7 - 9 cm, cantarind doar cateva sute de grame.
Cand se nasc puii sunt sensibili (nu au par si sunt orbi) si traiesc o perioada impreuna cu mamele lor, dar cand ajung la maturitate locuiesc singuri. Numai in cazul in care este foarte frig este acceptata o a doua veverita in aceeasi vizuina, dar aceasta trebuie sa plece de indata ce se incalzeste.
Veverita se hraneste cu numeroase plante, dar ii place si carnea. Printre preferintele sale se numara alunele, semintele, nucile, oua, viermi, insecte, ciuperci si pasari mici. Isi ascunde mancarea si de aceea are un miros foarte sensibil, care sa o ghideze catre hrana ascunsa, avand in vedere faptul ca memoria nu o ajuta. Acest simt dezvoltat al mirosului ii permite sa-si dea seama daca o aluna sau nuca sunt mancate in interior de insecte. Pentru a-si mentine dintii curati, veverita rontaie radacini de copaci.
Pentru ca este foarte mica si firava are multi dusmani (vulturii, ursii, coiotii, vulpile si ulii) impotriva carora nu are nici o arma. Nu-i ramane decat sa fuga si sa se ascunda. Din aceasta cauza nu este foarte atenta la ce mananca, fiind cu ochii in patru pentru a nu fi atacata de vreun pradator .
Exista peste 300 de specii de veverite dintre care cele mai cunoscute sunt marmotele, veverita rosie, veverita zburatoare si cainele de prerie. Veveritele supranumite "de pamant", care nu locuiesc in copaci, au obrajii in forma de "buzunare", in care sa care hrana pe care o stocheaza apoi in vizuina.
Coada este folosita in comunicarea cu alte veverite, in pastrarea echilibrului in timpul salturilor, pentru a se incalzi iarna, dar cel mai important rol ramane acela de "parasuta" in sariturile din copaci.

Sursa: www.clopotel.ro

Veverita se gaseste pe intregul glob pamantesc, exceptie facand Madagascar, Australia si regiunile polare. Locuinta veveritei este o vizuina in pamant sau in copaci, daca nu gaseste scorburi pe care sa le foloseasca drept casa. Acest animal micut si foarte activ are 2 urechi mici, 2 ochi, 4 labute si o coada lunga si stufoasa, prezenta numai la veveritele care traiesc in copaci. Unele dintre ele, care poarta numele de "veverite zburatoare" au o membrana care leaga fiecare labuta din fata cu cea din spate. Aceasta membrana le este folositoare pentru a zbura dintr-un copac in altul cu mare usurinta. Culoarea blanitei difera in functie de specie, avand culorile neagra sau gri si rosie-maro, unele specii avand si dungi.
Acest mamifer masoara doar intre 18 si 23 de cm, iar coada este cuprinsa intre 7 - 9 cm, cantarind doar cateva sute de grame.
Cand se nasc puii sunt sensibili (nu au par si sunt orbi) si traiesc o perioada impreuna cu mamele lor, dar cand ajung la maturitate locuiesc singuri. Numai in cazul in care este foarte frig este acceptata o a doua veverita in aceeasi vizuina, dar aceasta trebuie sa plece de indata ce se incalzeste.
Veverita se hraneste cu numeroase plante, dar ii place si carnea. Printre preferintele sale se numara alunele, semintele, nucile, oua, viermi, insecte, ciuperci si pasari mici. Isi ascunde mancarea si de aceea are un miros foarte sensibil, care sa o ghideze catre hrana ascunsa, avand in vedere faptul ca memoria nu o ajuta. Acest simt dezvoltat al mirosului ii permite sa-si dea seama daca o aluna sau nuca sunt mancate in interior de insecte. Pentru a-si mentine dintii curati, veverita rontaie radacini de copaci.
Pentru ca este foarte mica si firava are multi dusmani (vulturii, ursii, coiotii, vulpile si ulii) impotriva carora nu are nici o arma. Nu-i ramane decat sa fuga si sa se ascunda. Din aceasta cauza nu este foarte atenta la ce mananca, fiind cu ochii in patru pentru a nu fi atacata de vreun pradator .
Exista peste 300 de specii de veverite dintre care cele mai cunoscute sunt marmotele, veverita rosie, veverita zburatoare si cainele de prerie. Veveritele supranumite "de pamant", care nu locuiesc in copaci, au obrajii in forma de "buzunare", in care sa care hrana pe care o stocheaza apoi in vizuina.
Coada este folosita in comunicarea cu alte veverite, in pastrarea echilibrului in timpul salturilor, pentru a se incalzi iarna, dar cel mai important rol ramane acela de "parasuta" in sariturile din copaci.

Sursa: www.clopotel.ro

Publicitate

SURSA 03 lumea-copiilor.ro

Veveritele sunt animale singuratice. Nu traiesc in grupuri, iar singura apropiere dintre masculi si femele are loc in perioada imperecherii. Dupa aceea, in special primavara, masculul paraseste femela, pe care o lasa sa se ocupe singura de cei, de obicei, patru micuti nou-nascuti. Puii se nasc golasi si orbi, avand intre 30 si 50 de grame fiecare. Mama veverita ii va tine pe acestia in vizuina pana cand vor creste destul de mari astfel incat sa se poata descurca singuri. Aceasta perioada dureaza intre opt si zece saptamani. In acest timp, veverita isi muta - pe rand - puii dintr-un loc in altul (daca este nevoie), apucandu-i cu gura de ceafa, asa cum probabil ca ati vazut ca fac pisicile cu puii lor.
Fiind atat de simpatice si de prietenoase, va veti intreba - desigur - daca ati putea aduce o veverita in camera voastra, pentru a o creste ca pe un animal de companie. Raspunsul este: categoric nu! Veverita are nevoie de spatiu in care sa poata alerga, sari, sa se poata catara. Fara sa vrea, nu din rautate, ea poate distruge pur si simplu lucrurile din casa, cu ghearele sale ascutite si cu dintii ei formati pentru ros. Asa ca, nu ne ramane decat sa le admiram pe aceste dragute acrobate cu coada stufoasa in mediul lor natural, sa le hranim si sa le protejam.


Repere:   veverita , mamifer
 
  Trimite opinia ta !     Total 7 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 9.29

Obtinuta din 7 voturi.

Enciclopedie
Camila ...
Se gaseste in desert, in Asia sau Africa de Nord. Corpul acesteia este adaptat pentru viata in desert. Are picioarele subtiri, foarte potrivite pentru mersul in nisip, iar fata si gatul sunt lungi. Pleoapele o protejeaza de nisip. Poate ...
Elefantii ...
Elefantii Actualmente elefantii sunt cele mai mari si cele mai grele animale terestre, pe linga faptul ca au dintii incisivi cei mari lungi, au nasul cel mai lung si poate memoria cea mai buna. Cu toata greutatea lor de mai multe tone, ...
Girafa ...
Girafa se gaseste mai ales in zonele uscate din Africa si in apropierea desertului Sahara. Nu se indeparteaza niciodata de copaci. Este singurul animal care are de la nastere niste noduri osoase pe cap, care constitue inceputurile de la ...
Delfinii, mamifere marine ...
Delfinii sunt animale foarte simpatice. Oare exista cineva care nu i-a vazut , la Delfinarium sau la televizor, la emisiunile pentru copii sau la Animal Planet? Cred ca nu. A vorbi despre delfini este la fel de dificil ca a vorbi despre ...
Lupul - cea mai mare specie din familia cainilor ...
Cea mai mare specie din familia cainilor si una din cele sapte care formeaza ordinul carnivorelor, specia lupului este cea mai raspandita dintre mamiferele care traiesc in prezent. Este raspandit in Canada, Alaska, Europa Estica si ...
Leul - Regele animalelor ...
Leul poarta si numele de regele animalelor,din cauza infatisarii marete, a puterii si a indraznelii lui fara pereche. Infatisarea semeata i-o dau umerii lui inalti ,care poarta in sus, cu fala capul sau cel mare si grumazul acoperit cu o ...
Animale salbatice din zilele noastre ...
Animalele salbatice sunt fiinte vii, pluricelulare, care se pot deplasa si hrani, au simt de orientare si se reproduc de obicei prin imperecherea cu un partener. Mai mult de un milion de feluri de animale traiesc pe pamant si multe altele ...
Mihai Eminescu

Ana Aslan

Alexandru Ioan Cuza
Henri Coanda

Albert Einstein
Anunturi Gratuite  |  Vanzari auto  |  Anunturi Imobiliare  |  Anunturi Gratuite  |  Anunturi  |  Anunturi auto, Vanzari auto

Veverita

Administrare Ipedia.ro
web design by © ClausDesign
  Toate drepturile transferate catre Starlight LTD, Amsterdam, Weesperstraat, Holland

copyright-footer

2007 - 2015 Ipedia.ro