Datul cu parfum este un ritual zilnic pentru multi oameni care le permite sa creeze un fel de brevet personal pe care toata lumea il recunoaste si il pastreaza inconstient in memoria olfactiva pentru a fi asociat cu acest parfum. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost intotdeauna cazul, deoarece parfumul a avut si alte intrebuintari de-a lungul istoriei.

Imediat ce percepem un parfum, acesta este memorat in memoria noastra olfactiva, mai ales daca este in orice legatura. In acest fel, anii pot trece si atunci cand ii percepem din nou, calatorim automat in timp si traim anumite momente pe care poate am fost uitate.

In zilele noastre, parfumurile sunt folosite pentru a completa igiena noastra zilnica, folosindu-le intr-un mod aproape intuitiv si natural, cu scopul de a mirosi bine si de a satisface mirosul celor din jurul nostru. Cu secole in urma, insa, parfumurile erau folosite pentru a masca mirosul urat al persoanelor care nu aveau obiceiuri de igiena.

istoria parfumului

Istoria parfumului este destul de interesanta, la fel si etimologia cuvantului, care nu este altceva decat unirea cuvintelor „Per” si „Fumare”, din care deriva expresia „genera fum”. Importanta sa este legata de preistorie si de diferitele ceremonii care au fost realizate pentru a onora zeii, in timpul carora au ars diverse ierburi de tip aromatic.

Parfumul si originile sale

Primele inregistrari istorice ale parfumului se intorc in civilizatia egipteana, care a lucrat cu diverse plante aromatice si a obtinut uleiuri, balsamuri si esente cu arome complet naturale, care au fost folosite in scopuri medicale si estetice si pentru imbalsamarea mortilor.

Mai tarziu, grecii au inceput sa foloseasca parfumul, care a fost considerat un „cadou” din partea zeitei Venus. Asadar, a fost obisnuit sa obtineti produse precum pulberi de talc aromate, uleiuri si o gama larga de arome care au fost comercializate cu ceva timp mai tarziu. In acest sens, au fost primii care au luat aceasta initiativa, care a fost destinata exclusiv membrilor clasei superioare.

O particularitate a Greciei antice si a parfumurilor este ca au aplicat o aroma diferita pe picioare, picioare, genunchi, piept, brate, par si alte parti ale corpului.

Totul a fost mult mai profesionist la Roma, deoarece a existat un sfert intreg dedicat parfumeriei si chiar au format asociatii si un corp, majoritatea cumparatorilor fiind femei dedicate prostitutiei.

Dezvoltarea parfumului

Odata cu sosirea parfumului in Arabia, multi alchimisti, rasini, uleiuri si esente de parfum au inceput sa fuzioneze cu un procent de alcool, rezultand un numar de parfumuri mult mai delicate. Aceiasi arabi au adus tehnologia in Spania si s-au asigurat ca noua arta, cunoscuta sub numele de „parfumerie”, s-a raspandit in toata Europa.

In ceea ce priveste Orientul Indepartat, prima tara care a ajuns la parfumerie a fost China, care a acordat o importanta deosebita puterii aromelor. De fapt, in secolul al 6-lea, parfumurile au fost produse folosind un nou proces de presare pentru acea vreme, care a fost aplicat petalelor pe care le-au recoltat. China a adus ulterior parfumeria in Japonia.

In Franta, insa, parfumeria a inceput sa recunoasca parfumeria ca o profesie oficiala si chiar a creat o scoala la care vor participa cei care doresc sa se specializeze in aceasta ramura pentru o perioada de patru ani. Acest lucru le-a permis sa invete sa preseze, sa macereze si sa amestece diferitele esente de origine florala pentru un miros mai persistent.

Parfumul si Renasterea

Renasterea a fost o perioada de mari schimbari pentru parfumerie, deoarece noile studii in chimie au facut mari pasi in procesele de distilare a plantelor pentru a pastra esentele naturale pentru parfumuri. De asemenea, a fost posibila recuperarea unor acorduri de parfumerie datorita ajutorului imprimantei prin reproducerea lor in forma tiparita.

In aceasta perioada, parfumurile au devenit foarte populare, deoarece obiceiurile de igiena ale oamenilor nu mai erau in prim-plan la acea vreme si nu mai doreau sa se spele cu apa, ci in schimb au pus tampoane de miros sub brate si picioare pentru a reduce mirosul urat.

In plus, renasterea a impus diverse moda pentru imbracamintea si imbracamintea de purtat, asa cum s-a intamplat in cazul manusilor care au completat imbracamintea atat a barbatilor, cat si a femeilor. Astfel, au profitat de faptul ca toata lumea purta manusi si au decis sa adauge mirosul de lavanda, portocaliu, iasomie, mimoza sau trandafir.

In acest moment al istoriei, Venetia si Florenta au inlocuit Franta in parfumerie prin ambalarea produselor in borcane realizate folosind o tehnica cunoscuta sub numele de „sticla suflata”.

In perioada baroca, cercetarile au continuat subiectul interesant al parfumului, facand progrese noi in vederea extinderii semnificative a catalogului de arome redus anterior. De asemenea, am lucrat la dezvoltarea de noi ambalaje pentru fiecare dintre prezentari, deoarece istoricii considera ca estetica ambalajului produsului a fost la fel de importanta ca in prezent.

Parfumul de azi

In zilele noastre exista multe produse pe care noi le folosim pentru a parfuma, inclusiv eau de colonia, care se caracterizeaza prin parfumuri destul de racoritoare, precum si unele parfumuri florale si citrice si in cele din urma cele orientale, care sunt de obicei calificate ca arome seducatoare. Veti gasi, de asemenea, Eau de Cologne „4711”, care a fost creat in 1796 si a ramas in vigoare multi dupa 223 de ani ca cel mai bun pionier unisex din lume.

Sa ne amintim ca utilizarea unui parfum nu inseamna doar a-l pulveriza pe o anumita parte a corpului nostru pentru a mirosi bine, ci ca parfumul este vazut ca o adevarata arta, unde trebuie sa stii cat de mult folosesti trebuie sa aplici si unde poti sa o aplici in termeni concreti. Sa ne amintim ca zonele in care inima este perceputa mai intens, cum ar fi gleznele, genunchii, incheieturile, in spatele urechilor, custii coastei, etc., sunt capabile sa genereze mai multa caldura corporala. In acest sens, aceasta temperatura este folosita in favoarea dvs., deoarece activeaza intensitatea si durabilitatea aromei.